Olga Taratuta skjuts till döds

Taratuta

Olga Taratuta var en ukrainsk anarkist som var medlem i en anarkistgrupp i Odessa.

Olga anslöt sig till det socialdemokratiska partiet i Ekaterinoslav vid dess bildande 1898.

Hon blev senare anarkist och medlem i en grupp som praktiserade motivlös terror. Efter ett bombande av ett kafé i Odessa greps hon tillsammans med fyra andra 1905. Tre stycken två män och en ung kvinna på 22 år dömdes till döden genom hängning.

Olga dömdes till ett långt fängelse straff men bröt sig ut ur fängelset i Odessa och flydde till Geneve. Där anslöt hon sig till en anarkistiskt propaganda grupp. Hon var också aktiv i en förening för före detta politiska fångar och människor i exil. En annan medlem var Anastasia Ivanova Galaieva.

De båda går senare ut ur gruppen 1924 i protest mot att gruppen blev mer och mer kommunist kontrollerad. Olga tröttnade snart på det stillasittande livet och tog sig tillbaka till den aktiva kampen Ryssland. Hon återvände till sin hemstad Ekaterinoslav och blev medlem i en anarkokommunistiskt ”stridsavdelning”.

Hon greps igen 1908 och dömdes till långt straffarbete. 1938 prövas hennes dom en gång till hon döms till döden och skjuts den 8 februari.

För en mer djupgående text om Olga besök gärna bloggen Sovversiva som är en väldigt bra anarkistiskt blogg, förutom texten om Olga finns det massvis med intressanta texter där på svenska!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s