Emma Goldman besöker USA 1933

 

Den andra februari 1933 återvände Emma Goldman till New York efter nära 15 år i exil. Hon hade fått tillstånd att vistas i USA i 90 dagar. Ett av villkoren var att hon inte fick hålla föredrag om anarkism utan bara ge föredrag om det moderna dramat och tala om sin nya bok, sin autobiografi, Living my life. Hon fick ett övervägande bra mottagande av både pressen (med undantag av den kommunistiska pressen).

Efter att hon förvisats till Ryssland mitt under den Ryska revolutionen, hade hon efter två års samarbete med Bolsjevikerna blivit desillusionerad av revolutionen. Den terror kommunisterna härskade med, avrättningarna under nätterna och allt eftersom kamrater till henne själv blev tillfångatagna och skjutna kunde Emma efter två år inte längre blunda för verkligheten utan flydde ut ur landet. Hon skrev sedan en bok ”My disillusions in Russia” och höll föredrag i ett försök att berätta sanningen om vad som pågick i Ryssland. Detta togs inte väl emot av både socialister, även vissa anarkister och framförallt inte av den internationella kommunistiska rörelsen.

Under sitt besök träffade och umgicks Emma med sina gamla kamrater och vänner och blev överöst med inbjudningar att hålla föredrag och intervjuer.

När hennes visa gick ut i maj åkte hon till Toronto, Kanada, för att göra ytterligare en förfrågan om ett visum för att stanna längre i USA, men den avslogs. Hon stannade kvar i Kanada tills hon gick bort 1940.

Under sitt besök blev hon intervjuvad på film och detta är en av de få videofilmer med Emma Goldman. Klippet är ifrån dokumentären Anarchism in the United States.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s