Ett skepp kommer lastat.

 

Med vadå? Anarkister!

Den 17 januari 1920 kom USAT Buford i land i Finland. Båten hade åkt hela vägen ifrån USA. Med den fanns 249 immigranter som varit aktiva anarkister och socialister i USA. Detta var resultatet av vad som ibland kallas, Den röda faran.

Efter att USA gett sig in i första världskriget hade anarkister, syndikalistiska IWW och andra socialistiska organisationer börjat protestera mot kriget. Efter att en lag, Espionage Act, gått igenom, vilken gjorde det olagligt att motsätta sig kriget, började de mer parlamentariska och laglydiga organisationernas protester att tystna.

300px-Buford-ustransport

USAT Buford 1919

Två av de mest aktiva var dem kända anarkisterna agitatorerna och aktivisterna, Emma Goldman, 49 år och hennes livskamrat Alexander Berkman 47 år. De hade tillsammans med andra anarkister och fredsaktivister organiserat, Non Conscription League.

Förbundet tryckte upp över 100,000 flygblad som uppmanade unga män att vägra göra värnplikt. Förutom detta höll de också stora öppna möten där de höll tal. Till slut gjordes landsomfattande räder runt om i landet med siktet på att arrestera och deportera radikala immigranter. Polisen gick våldsamt fram och arresterade och fängslade folk utan rättegångar.

Emma Goldmans tidning, Mother Earths kontor slogs i spillror när polisen stormade in för att arrestera henne och Alexander Berkman. Emma och Berkman som i över 30 år varit en av de största drivkrafterna för den amerikanska anarkiströrelsen skulle nu äntligen oskadliggöras. De ställdes inför rätta och istället för att försvara sig själva och anlita advokater valde både Emma och Berkman att ta tillfället i akt att propagera för Anarkismen. Emmas tal finns på engelska att läsa i sin helhet här.

Goldman och Berkman blev dömda till fängelse i väntan på beslut om deras deportation. Tillskillnad från många andra av dem som arresterats hade Goldman och Berkman hunnit bli amerikanska medborgare. Regeringen lyckades tillslut döma dem till att bli deporterade dem med. Tillsammans med dem 247 andra radikalerna deporterades dem utan förvarning den 21 december 1919 klockan 4 på morgonen. En månad senare la deras båt i hamn i Finland varifrån de åkte med tåg till Sovjet Ryssland.

Hit kom dem med hopp om en revolution. Både Goldman och Berkman hade stått på Bolsjevikernas sida hemma i USA. De skulle likt många andra som kom dit med dem tvingas inse att deras stöd för Bolsjevikerna var ett misstag.

Lyckligtvis överlevde Goldman och Berkman terrorn till skillnad från många andra anarkister som senare antingen avrättades, fängslades eller försvann. En stor anledning var att dom var internationellt erkända revolutionärer. Berkman och Goldman flydde ifrån Ryssland 1921, bland annat över Sverige, och kom sedan att göra allt i sin makt för att berätta sanningen om Sovjet Ryssland.

Något som dem fick ta mycket skit för av framförallt kommunister men också anarkister som tyckte det var skadligt för revolutionen i sin helhet om man erkände att Ryska revolutionen var ett misslyckande.

eg24 Goldman and Berkman stand trial 1917-largeEmma Goldman och Alexander Berkman 1919.

2 reaktioner på ”Ett skepp kommer lastat.

    1. Dessvärre måste det nog sägas att det handlade om individer ur rörelsen än rörelsen som stort som tog sig an frågan om de svartas rättighet. Eller man skulle kanske hellre säga att man hävdade allas lika värde men gjorde ingen djupdykning i vad som nu kanske skulle kalla intersektionellt tänkande. Det var de frihetliga fackföreningarna som tillät svarta medlemsskap. Och svarta personer, främst män hade viktiga poster.

      Det fanns svarta anarkister, Lucy Parson, var en , men hon la förvånadsvärt lite fokus på just svartas rättigheter utan fokuserade mest på krossandet av kapitalismen vilket ju var det centrala. Idén att krossande av kapitalismen i sig självt skulle ordna allt annat.

      Rörelsen var uppdela i etniska grupper eller språkgrupper dessutom.

      Emma Goldman var en kraft som envisades om kvinnors rätt till sin kropp. sexualfrågor och liknande var minst lika viktigt. Goldman, undvek dock att göra talarturnéer genom södern exempelvis, och när hon under sitt år i fängelse såg hur en svart kvinna blev särbehandlad på ett bra sätt av en fångvaktare, som var från södern och säkert skämdes över vad som pågick därborta , kunde hon inte ta åt sig det, utan tyckte att alla skulle behandlas lika.

      Det var däremot större samarbete med japanska, kinesiska och andra arbetare från asien vilket resulterade att anarkismen länge dominerade den radikala vänstern i både Japan och Kina.

      Gilla

Lämna en kommentar